פסולת אלקטרונית
פסולת אלקטרונית מורכבת ממכשירים חשמליים או אלקטרומגנטיים שונים כדוגמת מקררים, מכונות כביסה, מחשבים, טלפונים סלולאריים, מדפסות, מיקרוגלים, תנורים, טוסטרים, צעצועים, מעמדי תאורה וטלוויזיות. ההערכה היא שכיום מצטברת בישראל למעלה ממאה אלף טונות פסולת אלקטרונית בשנה, אשר מקורה במוצרים הנמצאים בשימוש תעשייתי, עסקי וביתי, אולם מרבית הפסולת אינה ממוחזרת ומושלכת למטמנות ללא טיפול ראוי המונע את זיהום הסביבה. חברת אקומיוניטי מציעה פתרונות מחזור מעשיים ויעילים לבעיית הפסולת האלקטרונית בארץ.
בעיית הפסולת האלקטרונית
השימוש במוצרים אלקטרוניים בארץ ובעולם רק הולך גדל עם השנים, ועימו משתרשת תרבות צריכת והחלפת מוצרי אלקטרוניקה בקצב מוגבר. כתוצאה ישירה מכך גם כמות הפסולת האלקטרונית גדלה בקצב מסחרר. מפגעים סביבתיים הכרוכים בפסולת אלקטרונית נובעים מהטמנת פסולת התופסת נפח רב, כדוגמת מקררים, טלוויזיות ומכונות כביסה, ובנוסף פסולת זו מכילה מוליכים ומתכות מסוגים שונים אשר רובם עשויים ממרכיבים מסוכנים ומזהמים ביותר, בעיקר מתכות כבדות כגון כספית, עופרת וניקל. כמו כן, יש לציין שלחלקם ערך כלכלי גבוה שאינו מנוצל. כבר למעלה מעשור קיימת הבנה בעולם המערבי לגבי דחיפות בעיית הפסולת האלקטרונית, ולכן נחקקו חוקים ברורים ומחייבים בתחום, המטילים את מרבית האחריות למחזור המוצר, שינועו ופינויו הנאותים על החברות היצרניות. זאת במקביל ליצירת תמריצים מוסריים וכלכליים עבור יצרנים וצרכנים, שמטרתם לקדם את מחזור את מוצרי האלקטרוניקה.
היתרונות שבמיחזור פסולת אלקטרונית
למחזור פסולת אלקטרונית יתרונות סביבתיים מובהקים הכוללים בין היתר:
צמצום כמויות הפסולת המוטמנות.
חיסכון באנרגיה.
יצירת מקומות תעסוקה חדשים.
מניעת זיהום סביבתי בקרקע ובמי התהום.
ערך כלכלי רב הנובע ממחזור מתכות יקרות במעגלים מודפסים.
חיסכון בחומרי גלם לתעשיית האלקטרוניקה.
הטיפול בפסולת אלקטרונית בישראל
במדינת ישראל הפסולת האלקטרונית איננה מופרדת וממוחזרת באופן רשמי ומוסדר. מרבית הפסולת נאגרת לצד הפסולת הביתית במטמנות ובאתרים תוך יצירת זיהום חמור של הקרקע ומי התהום, ולמעשה מהווה כשבעים אחוזים מכלל החומרים המסוכנים באתרי הפסולת הביתית. ראוי לציין כי קיימים בארץ מספר מיזמים וחברות פרטיות הפועלים בתחום מחזור הפסולת האלקטרונית. חברות אלו אוספות את הפסולת בעיקר מארגונים, חברות ומוסדות ציבוריים, וכן ממספר מצומצם של רשויות מקומיות אשר הציבו בישובים שבתחומן פחים מיוחדים לאיסוף פסולות אלקטרונית ביתית. עם זאת, כמות הפסולת הממוחזרת בדרך זו הינה מזערית ואיננה מהווה פתרון מספק לבעיה.
אחד המיזמים החשובים והמרגשים בתחום זה הוא של חברת ecommunity, שכן מדובר במיזם אקולוגי המתמחה במחזור פסולת אלקטרונית ובתוך כך מספק תעסוקה לקהילה מוגנת. החברה מקבלת ואוספת פסולת אלקטרונית מסוגים שונים כדוגמת כרטיסים אלקטרוניים, מחשבים, ציוד תקשורת ומרכזיות, ובהמשך מפורקת הפסולת למרכיביה השונים כאשר כל רכיב נשלח למחזור בתחומו. יש לציין שהעבודה במיזם מבוצעת בעזרת אנשים בעלי צרכים מיוחדים, ובכך תורם המיזם לשיקומם ומספק להם מקור פרנסה מכובד.
מיחזור פסולת אלקטרונית
במדינות האיחוד האירופי מיחזור של פסולת אלקטרונית הינו עניין שבשגרה, כאשר הפסולת ממוחזרת במתקנים מיוחדים ותחת פיקוח חוקתי מוקפד. לעומת זאת, בישראל אין עדיין פעילות מדינית מגובשת לגבי מיחזור פסולת בעייתית זו. המשרד לאיכות הסביבה אמנם פועל להוצאת תקנות מובנות, אך אלו עדיין לא התממשו, ומערך מיחזור הפסולת האלקטרונית בארץ פועל באמצעות חברות ומיזמיים פרטיים. אחד המיזמים המצליחים והחשובים ביותר בתחום מופעל על ידי חברת ecommunity - אקולוגיה לקהילה מוגנת - המתמחה במיחזור פסולת אלקטרונית. החברה אוספת מכל רחבי ישראל את הציוד המיועד למיחזור, הכולל בין היתר מחשבים ומודמים, כרטיסים אלקטרוניים, מכשירי פקס ומדפסות, סורקים, מקלדות, מכשירי וידאו, כבלים ושנאים, מטענים ומסכים.
למה ראוי למחזר פסולת אלקטרונית ?
ישנן שתי סיבות עיקריות למיחזור פסולת אלקטרונית: התכלות משאבים טבעיים ומניעת זיהום סביבתי. הפסולת האלקטרונית מהווה אמנם רק כשישה אחוזים מכלל הפסולת המוצקה, אך מייצרת כשבעים אחוזים מסך הרעלים המסוכנים, הפוגעים במערכות אקולוגיות כדוגמת מקורות מים והקרקע. האמצעי היעיל ביותר להתמודדות עם בעיה זו הוא באמצעות מיחזור, ובנוסף לכך מיחזור הפסולת האלקטרונית חוסך במשאבים יקרי ערך, כדוגמת מתכות יקרות, אשר מאגריהם הטבעיים הולכים ומתדלדלים. ראוי לציין שלאחר מיחזור הפסולת ניתן לעשות שימוש במרבית חומרי הגלם המופרדים, כדוגמת התכת זכוכיות ומתכות המצויות במרכיבים האלקטרוניים ומיועדות לשימוש חוזר בתעשייה. חברת ecommunity מעלה תרומה נכבדת לתחומים אלו על ידי מיחזור מרבית מוצרי האלקטרוניקה הנדרשים לפירוק ידני, מלבד מוצרים המסכנים את עובדיה כדוגמת טלוויזיות המכילות עופרת או חומרים רעילים נוספים, שהינם קשים ומסוכנים להפרדה.
תהליך המיחזור של פסולת אלקטרונית
פסולת אלקטרונית ממוחזרת במתקנים מיוחדים מפני היותה עשויה רכיבים רבים ממגוון חומרי גלם. תהליכי הפירוק, המיון והמיחזור של הפסולת הינם מורכבים ומבוצעים במספר שלבים:
- הפרדת הפסולת לפירוק ידני או לפירוק אוטומטי.
- מיחזור ידני – פסולת שאינה ניתנת לפירוק באופן אוטומאטי עקב מורכבותה מפורקת לגורמים באופן ידני. פסולת זו כוללת סוללות, כבלים, טונרים, רכיבי זכוכית ופלסטיק.
- מיחזור אוטומטי - באמצעות מגנטים רבי עוצמה מופרדים מהפסולת רכיבי מתכות, בעוד רכיבי נחושת ומעגלים חשמליים מופרדים מהמסוע באופן ידני. פסולת זו נגרסת לחלקים בגודל של עד עשרה סנטימטרים.
- גריסה אוטומטית נוספת - גריסת הפסולת לחלקים בגודל של סנטימטר אחד, הכוללת הוצאת אבק ולכלוך, וכן הפרדת שארית המתכות בעזרת טכנולוגיה של זרמי מערבולות.
- הפרדה סופית - בשלב האחרון מופרדים הזכוכיות והפלסטיק בעזרת לחץ מים.
- ארגון החומרים על פי סוגיהם - חומרי הגלם שהופרדו באופן ידני ואוטומטי מרוכזים לפי סוג חומרי הגלם ונשלחים לשימוש חוזר בתעשייה.
מחזור פסולת אלקטרונית בקהילה
על פי ממצאי המוסד לביטוח לאומי כשמונים אחוזים ממקבלי קצבת הנכות בישראל אינם מצליחים להשתלב במעגל התעסוקה. מיזם אקולוגיה לקהילה מוגנת של חברת ecommunity, מופעל על ידי עובדים בעלי צרכים מיוחדים המקבלים הכשרה מיוחדת לפירוק הציוד האלקטרוני למרכיביו השונים. מלבד היותו פקטור חשוב בשמירה על איכות הסביבה, מיזם זה מסייע בשיקום אוכלוסיה מיוחדת ומספק לה תעסוקה מעניינית, נעימה, מוגנת ומתוגמלת.
מיחזור אלקטרוניקה
מקורה של פסולת אלקטרונית הינו במגוון גדול של מוצרים המצויים בשימוש יומיומי וביתי, ובניהם מכשירי רדיו, מקררים, מחשבים, טלוויזיות, טלפונים סלולאריים, מדפסות ומודמים. פסולת זו מכילה כמות גבוהה של מתכות רעילות כדוגמת כספית, אבץ, ניקל, כרום, אנטימון וארסן, המזהמות את הסביבה ומחלחלות למי התהום, ובכך פוגמות באיכות המים המיועדים לשתייה ולהשקיה. כדאי לדעת שבפועל ניתן למחזר כמעט כל מוצר אלקטרוניקה קיים, דבר המקטין את נפח הפסולת במטמנות, מונע בזבוז של משאבי גלם יקרי ערך וכמובן תורם לשיפור איכות הסביבה. אולם בארץ למרבה הצער פועל אך מספר מצומצם של חברות ומיזמים פרטיים בתחום זה, ובניהם חברת ecommunity - אקולוגיה לקהילה מוגנת. מדובר במיזם חשוב ומיוחד, המספק לאנשים בעלי מוגבלויות תעסוקה במיון ובפירוק ידני של מוצרי אלקטרוניקה למטרות מיחזור.
מיחזור מוצרי אלקטרוניקה בארץ ובעולם
בתחילת שנות האלפים הבינו בהדרגה ממשלות רבות בעולם המערבי את הבעיה הכרוכה בפסולת מוצרים אלקטרוניים שאיננה מטופלת כראוי. בעיה זו אך מחמירה עם השנים עקב העלייה הניכרת בשימוש במוצרי אלקטרוניקה, שבעקבותיה עולה גם כמות הפסולת באופן ניכר. לכן הושתתו במדינות אלו תקנות וחוקים ברורים המעודדים מיחזור מוצרי אלקטרוניקה, והמטילים את האחריות העיקרית לטיפול בפסולת על כתפי היצרן. בישראל, עד לפני מספר שנים הושלכו כל מוצרי האלקטרוניקה לפסולת ולמטמנות בגמר השימוש, אך למרבה השמחה ניכרת מגמת עלייה בענף מיחזור המוצרים האלקטרוניים בישראל בשנים האחרונות, כאשר יותר חברות ומיזמים נפתחים ופועלים בתחום חשוב זה, כדוגמת המיזם של חברת ecommunity - אקולוגיה לקהילה מוגנת. חברות אלו ממחזרות בעיקר פסולת שמקורה במגזר הציבורי, אך מרבית הפסולת האלקטרונית הביתית בישראל עדיין מושלכת למטמנות עם שאר הפסולת, מלבד במספר מצומצם של רשויות מקומיות אשר הציבו ביישוביהן פחי מיחזור מיוחדים.
יש לציין שמסקרים שנערכו בתחום, עולה הנכונות בקרב המגזר הפרטי למחזר מוצרי אלקטרוניקה, במידה ויוצבו מתקני איסוף באזור המגורים. הפסולת האלקטרונית היא ללא ספק הפסולת הבעייתית ביותר מבחינת הרעילות שלה ביחס לפסולות אחרות. על אף שהיא מהווה רק כ-5% מכלל הפסולת הביתית, כמות החומרים הרעילים שבה כדוגמת עופרת וכספית, מגיעים לכ-70% ויותר.
פסולת זו אינה מתכלה ואינה מתפרקת כשהיא מוטמנת באדמה, ממשיכה לייצר גזים רעילים המשתחררים למי התהום במשך שנים ארוכות עקב המגע עם האשפה הרטובה. על פי הנתונים לשנת 2012, ישראל מייצרת כיום כ-150 אלף טון של פסולת אלקטרונית בשנה ועל פי התחזיות כמות זו רק תלך ותגדל עוד. עם זאת, מאז נכנס לתוקפו החוק למיחזור פסולת אלקטרונית וחשמלית בחודש מרץ 2013, ועל אף שדני קוגן, יחד עם גורמים נוספים, הצליחו לשלב בתוכו סעיף חברתי הנותן עדיפות להעסקת אנשים עם צרכים מיוחדים, נכנסו לשוק גורמים עסקיים המתחרים מול "אקולוגיה לקהילה מוגנת" על חומרי הגלם של הפסולת האלקטרונית למיחזור. כיום בעולם, הולכת וגוברת המודעות לחשיבות הגנת הסביבה ושמירה על משאבי הטבע ובמדינות מערביות רבות מושם דגש מיוחד על חידוש מוצרים אלקטרוניים לשימוש חוזר, משום הכמות החריגה של החומרים הרעילים המצויים בו. בעוד שהפסולת האלקטרונית מהווה רק כ-7% מכלל הפסולת הביתית, אחוז הרעילות שבה מגיע ל70%.